Skip to content Skip to footer

Ešte v roku 2010, keď sme boli len banda študentov s láskou k pivu a v duchu dobrodruhov, sme sa prvýkrát pustili do varenia piva.

Vtedy sme ešte ani netušili, že raz vznikne náš pivovar. Len tak pre zvedavosť a chuť na dobré pivo sme sa rozhodli zistiť, ako sa ten zlatý mok vlastne varí a či by sme to nezvládli uvariť aj v garáži.

Začali sme od piky

Bez špecializovaných obchodov a bez peňazí sme museli improvizovať. Z nášho hospodárstva sme zohnali jačmeň, ktorý sme obyčajne používali pre zvieratá, namočili sme ho na klíčenie a sušili, aby sme získali náš prvý slad. Skúsili sme časť sladu aj pražiť pre tmavšiu farbu a karamelovú chuť piva, no skončilo to fiaskom a mama prišla o svoju obľúbenú panvicu.

Chmeľ sme našli v českej online lekárni a hneď sme si ho objednali. Vodu sme čerpali priamo zo studne za dedinou, čistú a neupravenú. Tak sme mali všetko pripravené a bola na čase várka nášho prvotného domáceho piva. V priebehu pivovarníckeho dobrodružstva sme zvládli všetky kľúčové fázy: rmutovanie, scedzovanie a chmeľovar. Po chmeľovare sme mladinu ešte prefiltrovali, aby sme sa zbavili zbytkov chmeľu. Potom prišiel čas premeniť túto sladkú tekutinu na pravé pivo, a to pomocou poslednej tajnej ingrediencie – kvasiniek.

Pokusy a úspechy

V roku 2010, keď ešte neboli špecializované eshopy s pivovarskými potrebami, sme použili bežné pekárenské droždie z miestneho obchodu, ktoré fungovalo na prekvapenie výborne a pivo začalo rýchlo kvasiť. Po niekoľkých dňoch, keď fermentácia skončila, sme pivo preliali do fliaš a ochutnali. Výsledok? Prvotný pokus bol skôr komickou snahou o pivo, pripomínajúcou staroveké nápoje bez bubliniek.

Nakoniec sme po tejto smelej epizóde pivu dali pokoj až do roku 2016, keď sme objavili pivné koncentráty, ktoré umožňovali ľahkú výrobu doma bez potreby drahých zariadení. Vtedy sme to zase skúsili a výsledok nás tentokrát milo prekvapil. Bolo to už niečo, čo sme mohli s hrdosťou nazvať pivom.

Peubech a budúcnosť

Začali sme pátrať a vzdelávať sa o pive, spoznávali sme rôzne pivné štýly a objavili sme eshopy pre domácich pivovarov. S každou novou várkou sme naberali skúsenosti, experimentovali s novými technikami a postupne sme investovali do lepšieho vybavenia. Časom sme prešli od používania pivných "polotovarov" k tradičnému vareniu z čistých surovín: slad, chmeľ, voda a kvasinky. Výsledkom bolo už skutočne chutné pivo.

Od roku 2016 sme vo svojom voľnom čase neustále varili, testovali, degustovali a zdokonaľovali sa. Nakoniec sme sa rozhodli, že naše pivo ponúkneme aj širšej verejnosti. A tak v lete roku 2022 sa začala písať nová kapitola našej pivovarskej odyssey – pivovar PEUBECH.

Pozrite si, čo ponúkame

Jedinečné pivá od kočovného pivovaru

Zobraziť ponuku