V každej fáze výroby existuje množstvo premenných, ktoré môžu značne ovplyvniť výsledné pivo. Existuje veľa rôznych postupov, druhov sladu, chmeľu a kvasiniek, vďaka ktorým je možné vytvoriť nespočetné množstvo pivných štýlov, každý s vlastnou jedinečnou chuťou a vôňou.
Keď zaliačeme nadrvený slad šťavicou minerálnou vodou a držíme ho pri rôznych teplotách, volá sa to rmutovanie. Pri rmutovaní sa zrná premieňajú na dôležité suroviny - jednoduché cukry, ktoré sú pripravené na kvasenie.
Hneď ako rmutovanie doladí aj to posledné zrnko, príde na rad scedzovanie. Tento krok odfiltruje našu zmes a oddelí zrno od tekutiny, ktorú poznáme pod názvom sladenka.
Tu sa začína pravé rodeo. Sladina sa varí s chmeľom a to je ten moment, keď pivo dostáva svoj charakter. Chmeľ určí, ako vydatne bude pivo horké a tiež mu dá osobitú vôňu a chuť.
Teraz kamarát, sa z mladiny stáva skutočné pivo. Rýchlo ju ochladíme, pridáme kvasinky a necháme ich, aby odviedli svoju magickú prácu. Tieto malé tvory premenia cukry na alkohol a CO2. Táto etapa môže trvať dni alebo týždne, v závislosti od teploty a druhu kvasiniek.
Po kvasení sa kvasinky usadia na dno. Odstránime ich a pivo sa ochladí. V tomto momente máme pred sebou skutočný poklad - hotové kvasinkové pivo, ktoré môžeme nechať dozrieť a následne plniť do sudov alebo fliaš.